Çin merkezli Deepseek’in geliştirdiği düşük maliyetli yapay zekâ modeli R1, küresel teknoloji sektörünü sarsarak devleri daha güçlü çözümler sunmaya zorladı. Geçen hafta tanıtılan R1 modeli, yalnızca 6 milyon dolar bütçe ve 2.000 NVIDIA H800 yongası kullanarak sektörde çığır açtı. Bu durum, yapay zekâ altyapısına yapılan trilyonlarca dolar’lık harcamaları sorgulatırken, teknoloji hisselerinde 589 milyar dolar değer kaybına neden oldu. Özellikle NVIDIA, yatırımcıların daha verimli yapay zekâ çözümlerine yönelmesi nedeniyle çip talebinde düşüş bekliyor.
OpenAI tarafından sürpriz bir duyuru ile büyük miktarda web bilgisini sentezlemek için o3 modelinin akıl yürütme yeteneklerini kullanan Deep Research (Derin Araştırma) adlı yeni bir ajan tanıtıldı. ChatGPT kullanıcıları, çok adımlı araştırma görevlerini tamamlamak için Deep Research özelliğini kullanabilecekler. ChatGPT Pro planı kullanıcıları, bu özelliğe artık ayda 100 sorgu ile erişebilecekler. Bu yeni özellik yakın gelecekte ChatGPT Plus ve Team kullanıcılarına da gelecek. ChatGPT Free kullanıcıları ise bu özellik için bir süre daha beklemek zorunda.
Alibaba Cloud, DeepSeek’in yapay zekâ modellerini platformuna ekleyerek AI alanındaki rekabette önemli bir adım attı. Microsoft, Amazon ve Huawei gibi devlerin ardından DeepSeek’in büyük dil modellerini destekleyen son büyük teknoloji şirketi oldu.
Çinli yapay zekâ sohbet botu DeepSeek’e yönelik yasaklar küresel çapta yayılmaya devam ediyor. Son olarak Avustralya, veri güvenliği endişelerini gerekçe göstererek DeepSeek’in hükümet sistemleri ve cihazlarında kullanımını yasakladı.
Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, ülkesinde 2030’a kadar yapay zekâ alanında 100 bin araştırmacının eğitilmesini ve 35 yeni veri merkezinin geliştirilmesini istediğini söyledi.
Kripto dünyası, sürekli gelişen teknolojilerle kendini yenilemeye devam ediyor. Merkeziyetsiz finans (DeFi), geleneksel finans sistemlerine alternatif olarak ortaya çıkarken, yapay zekâ (AI) bu ekosisteme yeni bir soluk getiriyor. DeFAI, yani “Decentralized Finance + Artificial Intelligence”, DeFi’ın verimliliğini artırmak ve kullanımını daha erişilebilir hâle getirmek için yapay zekâdan faydalanan yeni bir konsept olarak karşımıza çıkıyor. Peki, DeFAI tam olarak nedir ve neden bu kadar önemli?
2025 Dünya Hükümetler Zirvesi, yapay zekânın küresel ölçekteki yükselişini gözler önüne sererken, Alphabet CEO’su Sundar Pichai’nin DeepSeek hakkındaki değerlendirmeleri büyük ilgi çekti. Çin merkezli bu yapay zekâ modelinin başarısını vurgulayan Pichai, verimli ve açık kaynak bir sistemin küresel teknoloji ekosistemine etkilerini dile getirdi.